Annuleringsverzekering: check uw dekking

23 mei 2022
Annuleringsverzekering: check uw dekking

Eindelijk, we kunnen weer op reis. Dit betekent uiteraard ook dat we een reisverzekering nodig hebben, vaak aangevuld met een annuleringsverzekering. U wilt natuurlijk wel veilig op reis of de reis kunnen annuleren wanneer dat onverhoopt nodig is. Maar waar moet u op letten bij het afsluiten van een reis- en annuleringsverzekering?

Een reisverzekering afsluiten

Wanneer u op vakantie gaat is het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten. Een koffer raakt zoek of u krijgt een ander ongelukje. Cliché maar een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje en een reisverzekering is dan heel belangrijk. Een reisverzekering wordt door veel mensen afgesloten wanneer ze een reis boeken of, wanneer u vaker op reis gaat is de keuze voor een doorlopende reisverzekering snel gemaakt.

Een annuleringsverzekering afsluiten

De combinatie van een annuleringsverzekering en reisverzekering lijkt heel logisch, maar toch kiest niet iedereen ervoor. Dat terwijl het, zeker tegenwoordig met de wisselende reisadviezen, heel belangrijk kan zijn om een goede annuleringsverzekering af te sluiten. Maar ook wanneer de reisadviezen stabiel zijn, is het fijn om een reis te kunnen annuleren wanneer een familielid ziek is of komt te overlijden. Daarbij zijn er tal van andere situaties waardoor het kan voorkomen dat u een reis onverwachts moet annuleren. Hoe hiermee omgegaan wordt is afhankelijk van de verzekering waar u voor heeft gekozen.

Daarbij geldt bij een annuleringsverzekering een afsluittermijn. De annuleringsverzekering dient zo snel mogelijk na het boeken van de reis te worden afgesloten. Verzekeraars hanteren hiervoor een termijn van maximaal 7 tot 14 dagen, dit om fraude te voorkomen.

Dekking bij overlijden, ziekte of ongeval

Een annuleringsverzekering keert in alle gevallen uit wanneer u vanwege een plotseling ernstig ongeval, levensbedreigende ziekte of overlijden van een verzekerde of familielid in de eerste en tweede graad moet annuleren. Familieleden in de eerste en tweede graad zijn kinderen, ouders, broers en zussen. Familieleden in de derde graad zoals een oom of tante, neef of nicht zijn hierbij niet altijd gedekt. Er zijn natuurlijk verzekeraars die een hele uitgebreide dekking aanbieden. Hierbij bent u niet alleen gedekt bij familieleden in de eerste en tweede graad, maar zelfs bij familieleden in de derde graad, bij het overlijden van een goede vriend(in) of het overlijden van een huisdier zoals hond, kat of paard. De dieren waarbij de dekking geldt worden dan wel altijd specifiek genoemd. Het overlijden van bijvoorbeeld een vis is hier niet in meegenomen.

Onverwachte gebeurtenissen

Naast de dekking bij het overlijden, ziekte of een ongeval hebben sommige verzekeraars een aantal specifieke situaties in hun dekking meegenomen. Denk hierbij aan het verliezen of juist vinden van een nieuwe baan. Hierbij gelden wel aanvullende voorwaarden zoals de lengte van het dienstverband of de manier waarop u bent ontslagen. Ook een scheiding kan een reden zijn waardoor u een reis moet annuleren. De meest unieke annuleringsdekking is die voor een Elfstedentocht. Wanneer er een Elfstedentocht gereden wordt en de verzekerde heeft een startbewijs dan mag de reis geannuleerd worden.

Corona

Tegenwoordig is een uitbraak van Corona niet meer gedekt door de annuleringsverzekering. Corona is geen onverwachte gebeurtenis. In dit geval kunt u proberen uw reis om te boeken via de reisorganisatie. Mocht u zelf besmet raken met het coronavirus en niet kunnen afreizen, dan kunt wél een beroep doen op de annuleringsverzekering. Voor alle gebeurtenissen geldt natuurlijk wel dat deze niet bekend mogen zijn op het moment van het boeken van de reis.

Meerdere annuleringen per jaar

Heeft u uw wintersportvakantie moeten annuleren door een overlijden van een ouder en heeft u nu tijdens de zomervakantie een ander sterfgeval? Dat is heel vervelend, maar vaak worden niet alle kosten van de tweede annulering vergoed. Ook bij een annuleringsverzekering is er een maximale uitkering per (verzekerings)jaar. Hoe hoog deze maximale uitkering is, is afhankelijk van de dekking waar u voor heeft gekozen. Houdt daar wel rekening mee bij het boeken of annuleren van een reis.

Reis- en annuleringsverzekering afsluiten

Wilt u weten hoe de dekking van uw reis- en annuleringsverzekering precies is, of wilt u graag een nieuwe annulerings- of reisverzekering afsluiten? Dat kan. De adviseurs van Centraal Verzekerings Bedrijf bij u in de buurt staan voor u klaar met goed advies. Neem vandaag nog contact op met Centraal Verzekerings Bedrijf.

Wij raden aan u altijd verder te laten adviseren. Vind een adviseur bij u in de buurt.