Het is niet gek dat u erover nadenkt over het aanschaffen van een elektrische auto. Er rijden steeds meer elektrische auto’s in Nederland en ook onze overheid stimuleert het elektrisch rijden. Daarnaast wordt het rijden in een benzine of diesel auto steeds onaantrekkelijker door de hoge brandstofprijzen en de komst van milieuzones in verschillende steden. De milieuzones betekenen dat u met uw oudere auto niet meer in het centrum van een aantal steden mag rijden, denk hierbij aan het centrum van Utrecht en Amsterdam. Dit kan zeker voor bedrijven problemen opleveren in de nabije toekomst.
Er zitten veel voordelen aan een elektrische auto. Zo is het ‘tanken’ van een elektrische auto goedkoper dan een brandstofauto. Wanneer u een laadpaal bij u thuis kunt plaatsen, dan profiteert u van uw eigen energietarieven. Maar ook het laden langs de weg is een stuk goedkoper dan het tanken van brandstof. Daarbij heeft een elektrische auto minder onderhoudskosten. Een verbrandingsmotor heeft veel bewegende delen, een elektromotor heeft dat niet. De kans op slijtage is daardoor kleiner, waardoor er over het algemeen minder onderhoud nodig is. Dit zijn voor veel mensen de belangrijkste voordelen. We hebben er nog een paar voor u op een rijtje gezet:
Naast de voordelen op het gebied van tanken en onderhoud, zijn er ook fiscale voordelen bij elektrisch rijden. Zo betaalt u geen BPM (belasting op personenauto’s en motorrijwielen) bij een volledig elektrische auto. Dit geldt in ieder geval tot 1 januari 2025. Wanneer u in het bezit bent van een elektrische auto betaalt u ook geen motorrijtuigenbelasting. Deze regeling geldt tot 2024 en vanaf 2025 betaalt u slechts 25% van de motorrijtuigenbelasting. Daarnaast zijn er subsidieregelingen waar u mogelijk gebruik van kunt maken. Wanneer u hier gebruik van wilt maken is het belangrijk om eerst te kijken aan welke eisen de auto moet voldoen om hier recht op te maken.
Wanneer u een elektrische auto heeft gekocht voor uw bedrijf, dan betaalt u minder bijtelling. In 2022 is dit 16% in plaats van de 22% die betaald moet worden voor reguliere auto’s. Ook kunt u gebruik maken van de MIA en Vamil regeling. Deze leveren een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten of bedrijfsmiddelen. Hieronder vallen elektrische auto’s en oplaadpunten.
Een elektrische auto moet natuurlijk ook verzekerd worden. Een ongelukje zit in een klein hoekje, en dat is met een elektrische auto niet anders. Zorg er daarom voor dat u op een goede manier verzekerd bent. Bijna alle verzekeraars bieden een verzekering aan voor elektrische auto’s. De hoogte van de premie wordt bepaald aan de hand van de aanschafwaarde van de auto, het gewicht en de bestuurder van de auto. Deze regels zijn gelijk aan die van een brandstof auto.
Bij een nieuwe auto is het aan te raden om te kiezen voor een All-risk autoverzekering. De dekking bij deze verzekering is hoger en dat is bij een elektrische auto wel aan te raden. Een WA-verzekering is verplicht in Nederland maar deze dekt alleen de kosten waarvoor de bestuurder van de auto aansprakelijk is. Wanneer u zelf aansprakelijk bent, zijn de kosten van de schade aan uw eigen voertuig dus niet gedekt.
Net zoals bij een ‘gewone’ auto kunt u bij de autoverzekering van uw elektrische voertuig ook kiezen voor aanvullende dekkingen. Denk hierbij aan:
Meer informatie over autoverzekeringen vindt u hier.
Wilt u een elektrische auto kopen en heeft u vragen over de verzekeringen en welke aanvullende dekkingen u nodig heeft? Een adviseur van Centraal Verzekerings Bedrijf helpt u graag met al uw vragen en het afsluiten van een passende autoverzekering. Neem vandaag nog contact op en maak een afspraak.
Een adviseur helpt u bij het samenstellen van een verzekeringspakket op maat. De jarenlange ervaring van uw adviseur maakt het makkelijker om onderscheid te maken tussen de verschillende verzekeringsvormen en hierin te bepalen wat u echt nodig hebt. Met uw wensen gaat de adviseur aan de slag om een pakket samen te stellen met de beste oplossingen voor uw situatie. De adviseur brengt risico’s in kaart, houdt uw polissen up-to-date en staat u bij in eventuele schadetrajecten. Zo bespaart u tijd en kunt u verder in de wetenschap dat alles goed geregeld is.