Negatieve spaarrentes. Sparen of beleggen?

19 januari 2022
Negatieve spaarrentes. Sparen of beleggen?

Bijna alle banken kennen op dit moment een negatieve spaarrente. Dit betekent dat u geen vergoeding meer ontvangt, maar in sommige gevallen zelfs moet betalen voor uw spaargeld. Op dit moment gaat de negatieve spaarrente in werking wanneer u meer dan € 100.000,- op uw spaarrekening heeft staan. Eigenlijk is het helemaal niet verstandig om al uw geld bij één bank te parkeren. In dit artikel leest u waarom.

Faillissement

Het gebeurt niet veel, maar het is niet onmogelijk; een bank die failliet gaat. Dit hebben we gezien bij DSB bank. In zo’n geval kan het zijn dat u uw geld kwijt bent. In Nederland hebben wij een depositogarantiestelsel. Dit garantiestelsel zorgt ervoor dat u het geld dat u op een bankrekening heeft staan terug krijgt wanneer deze onverhoopt failliet gaat. U kunt dan maximaal € 100.000,- terug krijgen per persoon. In het geval van een en/of rekening bent u in totaal voor € 200.000,- beschermd.

Spaarrekeningen bij verschillende banken

Heeft u meer dan € 100.000,- spaargeld? Zorg er dan voor dat u dit geld bij meerdere banken parkeert. Naast het feit dat u boven de € 100.000,- een negatieve spaarrente krijgt en geld moet betalen voor uw spaargeld, bent u ook niet verzekerd bij een faillissement. Probeer uw geld altijd te spreiden over verschillende banken zodat u geen risico loopt. Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden.

Pensioen sparen

Naast het parkeren van uw spaargeld op meerdere rekeningen zijn er ook goede spaar- en beleggingsmogelijkheden voor uw pensioen. Het wordt steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat u ook na uw pensioen kunt genieten van het leven en voor een aanvulling op uw AOW zorgt. Denk daarbij aan aanvullend pensioen sparen. Uw adviseur van Centraal Verzekerings Bedrijf bij u in de buurt vertelt u graag over deze interessante mogelijkheid.

Beleggen of investeren?

Wilt u mogelijk meer rendement behalen met uw geld? Dan zijn er ook andere mogelijkheden om uw geld voor u aan het werk te zetten. Denk hierbij aan beleggen of investeren. Vaak iets meer risicovol dus het is wel belangrijk om hiervoor gebruik te maken van geld dat u niet direct nodig heeft. Wilt u weten welke opties voor u het aantrekkelijkste zijn? Uw financieel adviseur van Centraal Verzekerings Bedrijf kan samen met u in kaart brengen wat voor uw situatie het beste is. Maak nu een afspraak.

Wij raden aan u altijd verder te laten adviseren. Vind een adviseur bij u in de buurt.