Hoe zit het met de kosten van verzekeringsadvies

29 augustus 2024
Hoe zit het met de kosten van verzekeringsadvies

Wanneer u een verzekering afsluit met hulp van een onafhankelijk verzekeringsadviseur, dan wordt deze beloond voor de diensten die geleverd worden bij het afsluiten van een verzekering. Vanaf 1 juli 2024 is een verzekeringsadviseur verplicht om aan te geven waar deze beloning precies uit bestaat en waar u als klant op mag rekenen. Deze zogeheten provisie transparantie geeft u als klant meer inzicht. Wat dit precies inhoudt leest u in dit artikel.

Betalen voor dienstverlening

In principe betaalt u altijd al voor de dienstverlening, alleen is de verzekeringsadviseur nu verplicht om te vertellen hoeveel de beloning bedraagt. De dienstverlening wordt betaald door middel van een deel van de premie die u betaalt, via een mogelijk onderhoudstarief of een onderhoudsabonnement. Uiteraard zal uw verzekeringsadviseur ook vertellen welke diensten er worden geleverd voor deze vergoeding. Heeft u een nieuwe schadeverzekering nodig, dan zal de verzekeringsadviseur u op de hoogte stellen van deze beloning. Bij lopende verzekeringen is een verzekeringsadviseur niet verplicht om dit te doen. Wilt u toch graag weten wat de advieskosten zijn? Dan mag u dat natuurlijk altijd vragen.

Advies op maat

De dienstverlening van een verzekeringsadviseur bestaat over het algemeen uit vier onderdelen:

  • Inzicht geven in de risico’s;
  • Advies geven over het afdekken van risico’s;
  • Onderhoud van uw verzekeringsportefeuille;
  • Hulp bij de afhandeling van schade.

Niet alle adviseurs bieden dezelfde diensten aan. Daarom is het belangrijk om na te gaan wat uw verzekeringsadviseur voor u doet. Uiteraard is de hoogte van de beloning afhankelijk van de mate waarin uw verzekeringsadviseur voor u klaar staat.

Schadeverzekering afsluiten

Het afsluiten van een verzekering brengt natuurlijk kosten met zich mee. Deze kosten worden nu inzichtelijk gemaakt dankzij het nieuwe wetsvoorstel. Dit geldt voor alle schadeverzekeringen zoals: autoverzekeringen, opstal-, inboedel-, reis- of aansprakelijkheidsverzekeringen. Wanneer u een hypotheek afsluit, dan betaalt u daar altijd een vaste eenmalige adviesvergoeding voor. Deze wordt vaak in mindering gebracht op de kosten wanneer u een hypotheek afsluit.

Goed advies

Wilt u graag weten hoe welke kosten wij berekenen voor het afsluiten van een schadeverzekering? Kijk voor meer informatie op onze dienstverleningspagina. Daar vertellen wij u precies welke diensten wij leveren. Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen met een van onze verzekeringsadviseurs. Wij vertellen u graag wat de advieskosten zijn en staan voor u klaar met advies op maat.

Wij raden aan u altijd verder te laten adviseren. Vind een adviseur bij u in de buurt.