E-bike verzekering: waar moet ik op letten?

20 mei 2022
E-bike verzekering: waar moet ik op letten?

De verkoop van elektrische fietsen heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Steeds meer mensen kiezen voor het gemak van een elektrische fiets. Er worden op jaarbasis ongeveer 50.000 fietsen gestolen, echter lang niet iedereen doet aangifte van diefstal. De meeste elektrische fietsen worden ‘gewoon’ op straat gestolen, maar bijna 2000 aangiftes waren van diefstal uit huis, kantoorpanden, schuren of garageboxen. De Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal raadt daarom aan om de fiets altijd met twee sloten op slot te zetten en het liefst vast te maken aan de grond of de muur.

Verzekeringen voor elektrische fietsen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun fiets te verzekeren, vooral wanneer het een elektrische fiets betreft. De verzekeringspremie van een elektrische fiets ligt op dit moment gemiddeld 20% lager dan die van een ‘gewone’ fiets. Daarbij ontvangt u vaak korting wanneer de e-bike voorzien is van een tracking systeem. De lagere premie wordt veroorzaakt omdat men elektrische fietsen voorheen vooral gebruikten voor recreatief fietsen en woon-werkverkeer. Voor de boodschappen, een rit naar het café of station pakten mensen de stadsfiets. Op plaatsen zoals het station en winkelcentra worden fietsen vaker gestolen. Maar de verwachting is dat de premie voor elektrische fietsen gelijk zal worden getrokken met die van de stadsfiets, omdat de elektrische fiets steeds vaker wordt ingezet voor de dagelijkse ritten en ook jongeren steeds vaker voor een e-bike kiezen.

De dekking

Bij iedere fietsverzekering is de dekking anders. Schade en diefstal vallen vaak onder de dekking, maar accessoires zoals een fietsmand of fietszitje vallen er soms buiten. Aanvullingen op de verzekeringen zijn tegenwoordig bij fietsen heel gewoon, denk hierbij aan pechhulp. Staat u met de elektrische fiets stil dan kunt u geholpen worden vanuit de verzekering. Dit zijn allemaal punten waar u goed naar moet kijken wanneer u een fietsverzekering afsluit.

Voorwaarden

Uiteraard is de voornaamste voorwaarde bij diefstal van uw elektrische fiets dat u de fiets op slot heeft gezet. Een standaard fietsslot kan voldoende zijn, maar sommige fietsverzekeringen vereisen sloten die aan speciale eisen voldoen of zelfs dat u de fiets met twee sloten vastzet. Zorg ervoor dat u hier goed van op de hoogte bent.

De standaard eis is dat er twee originele sleutels van ieder slot aanwezig zijn. Alleen zo is het voor de verzekeringsmaatschappij duidelijk dat u de fiets goed op slot heeft gezet. Zorg ervoor dat u de reserve sleutel op een goede plaats thuis bewaart, zodat u hem altijd terug kunt vinden.

Fietsverzekering afsluiten

Wilt u een fietsverzekering afsluiten voor uw elektrische fiets of stadsfiets? Dat kan! De adviseurs van Centraal Verzekerings Bedrijf staan voor u klaar. Wij helpen u bij de keuze van een goede fietsverzekering.

Wij raden aan u altijd verder te laten adviseren. Vind een adviseur bij u in de buurt.