De winter begint nu echt, de temperaturen dalen en dat brengt natuurlijk ongemakken met zich mee. Sneeuw, code rood, winterbanden voor uw auto, het zijn allemaal zaken waar u mee te maken kunt krijgen in de winter. Maar hoe zit het met de dekking van uw verzekeringen? Wij hebben verschillende scenario’s en hoe uw verzekeringen daarmee omgaan voor u op een rijtje gezet.
Wanneer het gaat vriezen en u uw woning niet beschermt kunnen de leidingen bevriezen en daardoor springen. Zorg ervoor dat u de buitenkraan afsluit en het overgebleven water aftapt. Zo voorkomt u bevriezing van de leiding. Er bestaan ook vorstvrije buitenkranen. Voor het beschermen van de leidingen binnen in uw woning is het verstandig om de thermostaat niet lager dan 15 graden te zetten.
Hele heftige sneeuwval hebben we bijna niet meer in Nederland. Maar het kan altijd gebeuren. Uw woning zou in principe een pak sneeuw moeten kunnen dragen, maar het is wel verstandig om regelmatig een deel van de sneeuw weg te halen als er heel veel valt. Heeft u zonnepanelen? Dan is het zeker belangrijk om de hoeveelheid in de gaten te houden. Zonnepanelen zorgen voor een extra belasting van uw dak en wanneer ze bedekt zijn met sneeuw neemt het gewicht snel toe. Daarbij leveren de zonnepanelen geen energie op wanneer ze bedenkt zijn met een laag sneeuw. Let er ook op dat het water goed weg kan lopen wanneer de temperatuur oploopt en de sneeuw smelt.
Wanneer u zonnepanelen heeft moet u dit altijd doorgeven aan de verzekering. Uw verzekering moet daarop aangepast worden. Zorg altijd voor een goed onderhouden dak. Achterstallig onderhoud kan ervoor zorgen dat de verzekeraar besluit om (een deel) van de schade niet uit te keren.
In de winter doen we het allemaal wel eens. De auto alvast starten, zodat hij opwarmt en de ramen ontdooien. Let erop dat u de auto in dit geval niet onbemand achterlaat. U bent namelijk niet verzekerd wanneer iemand ermee vandoor gaat.
Wanneer u op reis gaat met code rood weten we dat de verzekering geen dekking biedt. Maar hoe zit dat bij uw autoverzekering wanneer er code rood gegeven wordt voor winters weer? Het is natuurlijk zeer belangrijk om voorzichtig te zijn en alleen de weg op te gaan als u echt niet anders kan. Maar in dit geval bent u wel verzekerd. Wat er gedekt is, hangt af van het type autoverzekering.
Het is in Nederland niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Uiteraard wordt het wel aangeraden, maar u mag ook met zomerbanden in de winter de weg op. U bent dan ook verzekerd. In het buitenland gelden echter andere regels. Vooral in de wintersportlanden is het verplicht om winterbanden en sneeuwkettingen te hebben.
In Nederland zijn sneeuwkettingen verboden. Het is ook niet nodig. Wij hebben geen hoge bergen waarbij het noodzakelijk is om met sneeuwkettingen te rijden. Wanneer u op wintersport gaat, zorg er dan voor dat u naast winterbanden ook sneeuwkettingen in uw auto heeft. In een aantal landen is dit verplicht. Het staat duidelijk aangegeven wanneer de sneeuwkettingen om de banden gedaan moeten worden. Zodra u de sneeuwkettingen heeft bevestigd, mag u maximaal 50km per uur rijden. Dit om beschadigingen aan het wegdek en gevaarlijke situaties te voorkomen. Hieronder hebben wij een overzichtje gemaakt van de landen waar sneeuwkettingen verplicht zijn:
Wilt u meer weten over de dekkingen van uw verzekeringen in verband met het winterse weer? Uw adviseur van Centraal Verzekerings Bedrijf kan u hier alles over vertellen. Wij staan voor u klaar.