Wat te doen met de hypotheeklasten bij het overlijden van een partner

08 januari 2024
Wat te doen met de hypotheeklasten bij het overlijden van een partner

De meeste stellen kopen samen een huis en de hypotheeklasten zijn daarom ook gebaseerd op jullie gedeelde salarissen. Maar wat gebeurt er als een van deze salarissen wegvalt? Zijn jullie dan nog in staat om de maandlasten te dragen?

Overlijden van uw partner

Het wegvallen van uw partner is al zwaar. Jaarlijks komen rond de 25.000 gezinnen in financiële problemen door het overlijden van de hoofdkostwinnaar. Toch zijn niet alle huizenbezitters verzekerd met een overlijdensrisicoverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit na het overlijden van de verzekerde. Dit bedrag kan gebruikt worden voor het aflossen van (een deel van) de hypotheek of om het maandelijks inkomen mee aan te vullen. Een overlijdensrisicoverzekering is een van de verzekeringen die u kunt afsluiten om een vangnet te hebben bij het overlijden van uw partner.

Arbeidsongeschiktheid of werkloosheid

Niet alleen wanneer uw partner komt te overlijden kunnen er problemen ontstaan met het betalen van de maandlasten. Het kan ook voorkomen dat een van de partners arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Deze situaties zijn nog minder belicht omdat er in deze gevallen vaak wel een sociaal vangnet is. Wanneer u in loondienst bent krijgt u in deze situaties een WIA- of WW-uitkering. Deze uitkeringen zijn echter altijd lager dan het salaris dat u verdiende. Een aanvulling is daarom vaak noodzakelijk.

Woonlastenverzekering

Ook hier is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden. Denk hierbij aan een woonlastenverzekering. Deze verzekering keert in geval van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid de woonlasten of een deel hiervan uit. Een woonlastenverzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit. Aan de hand hiervan wordt ook de premie bepaald.

Zelf uw situatie in kaart brengen

Wilt u weten wat uw situatie is? Wij hebben een aantal aandachtspunten waarmee u kunt kijken hoe uw financiële situatie is wanneer uw partner wegvalt.

  1. Kijk eerst naar uw maandelijkse uitgaven. Maak hiervan een overzicht zodat u precies weet wat er per maand betaald wordt. Daarbij is het ook belangrijk om een overzicht te maken van eenmalige uitgaven zoals vakanties of onderhoud aan de woning.
  2. Kijk wat de gevolgen zijn voor uw financiële positie wanneer een van beide partners wegvalt. Wanneer er een hoofdkostwinnaar is, dan is het belangrijk om deze als eerste uitgangspunt te nemen voor eventuele vervolgstappen. Het verlies van het ‘grootste’ inkomen heeft de meeste impact.
  3. De volgende stap is om te kijken welke buffer u zelf heeft. Heeft u spaargeld waar u op terug kunt vallen? Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en welke verzekeringen zijn er al afgesloten? Is het mogelijk om te bezuinigen op de uitgaven? Kijk goed wat uw mogelijkheden zijn en hoe (lang) u het ontstane verlies van inkomen zelf op kunt vangen.
  4. Lukt het niet om het verschil op te vangen? Kijk dan welke verzekeringen er zijn om u te helpen. Bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering, woonlastenverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering, lijfrenteverzekering of WIA-aanvullingsverzekering. Hierbij is het ook van belang om te kijken wat de kosten hiervan zijn. Alle risico’s verzekeren is niet altijd de oplossing.

Meer informatie en advies

We begrijpen dat dit complexe materie is. Wanneer een partner wegvalt is de eerste periode heel chaotisch en wilt u niet over dit soort situaties hoeven nadenken. Zorg ervoor dat alles geregeld is. Heeft u vragen maak dan een afspraak met een adviseur van Centraal Verzekerings Bedrijf. Wij helpen u graag om te kijken welke verzekeringen er nodig zijn om u te helpen wanneer uw partner wegvalt.

Wij raden aan u altijd verder te laten adviseren. Vind een adviseur bij u in de buurt.