Vraag om hulp bij stress over de hypotheek

10 juli 2024
Vraag om hulp bij stress over de hypotheek

We zien het vaak in het nieuws voorbijkomen: steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen. De enorme stijging van de energiekosten de laatste jaren en alle andere prijsstijgingen hebben ervoor gezorgd dat het leven duur is geworden. Dit zorgt bij veel huishoudens voor problemen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 4 huiseigenaren zich zorgen maakt over zijn of haar financiële situatie.

Niet altijd zonder zorgen

Uit onderzoek blijkt ook dat Nederlanders niet zo snel achterstanden oplopen bij het betalen van hun maandelijkse hypotheeklasten. Dat lijkt goed nieuws, maar het is te zien dat het niet altijd moeiteloos gaat. Bijna twee op de vijf huiseigenaren geven aan dat hun inkomen net genoeg of net niet genoeg is om alle kosten te betalen. Dit betekent dat er voor deze mensen na het betalen van de vaste lasten nauwelijks iets overblijft om andere dingen te doen.

Vraag om hulp

Het Nibud adviseert huiseigenaren die problemen hebben om op tijd hulp in te schakelen. Het is natuurlijk heel vervelend wanneer blijkt dat de vaste lasten niet meer betaald kunnen worden. Vaak is er iets in de thuissituatie veranderd waardoor dit probleem is ontstaan. Hierbij valt te denken aan levensgebeurtenissen zoals een scheiding, ziekte, ontslag of overlijden. Deze gebeurtenissen kunnen grote invloed hebben op de financiële situatie en zijn niet altijd te voorzien.

Het voorkomen van grotere problemen

Wanneer u in een moeilijke financiële situatie zit, dan komt daar veel stress bij kijken. Deze stress is niet goed en zorgt er vaak voor dat de situatie alleen maar verslechterd. Heeft u problemen met rond komen en betalen van uw financiële verplichtingen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de gemeente of uw hypotheekverstrekker.

Hypotheekverstrekker of gemeente kunnen helpen

De hypotheekverstrekker kan misschien helpen door het oversluiten van de hypotheek of een andere betalingsregeling. De financieel adviseur die u heeft geholpen heeft inzicht in uw financiële situatie en kan vaak hulp bieden. Wellicht is uw huis meer waard geworden en kan de hypotheekrente omlaag of heeft u een huis gekocht met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Lukt dit niet? Ga dan in gesprek met de gemeente. Bij de gemeente kunt u vragen om hulp. Iedere gemeente biedt hulp bij geldproblemen. U moet er echter wel naar vragen.

Wij raden aan u altijd verder te laten adviseren. Vind een adviseur bij u in de buurt.