Wanneer u een huis wilt kopen of juist verkopen, dan komt de term ‘voorbehoud van financiering’ voorbij. Dit is de bekendste ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Het is een standaardbepaling in een NVM-koopcontract en zorgt ervoor dat u als koper nog onder de koop uit kunt wanneer u geen financiering kunt regelen. Toch is het geen vrijbrief voor kopers om gemakkelijk onder de koop uit te komen. Er moet serieus mee omgesprongen worden, anders kan dit dure gevolgen hebben.
Voorbehoud van financiering is een standaard bepaling, toch kunt u niet zomaar even zeggen dat de financiering niet gelukt is. U moet aantonen dat u, als koper, uw best heeft gedaan om een hypotheek te krijgen. De manier waarop u dit moet aantonen staat in de voorwaarden genoemd. Vaak betekent dit dat u één of twee afwijzingsbrieven van hypotheekverstrekkers moet kunnen tonen. Dat is niet altijd voldoende. De reden waarom een hypotheekverstrekker uw aanvraag afwijst telt ook mee.
Een goede reden waarom een hypotheekverstrekker uw aanvraag afwijst is bijvoorbeeld wanneer u onverwacht uw baan kwijtraakt tijdens de aanvraag en nog geen zicht hebt op een nieuwe, of een onverwachte BKR-registratie van studiekosten.
Voorbeelden van slechte redenen die in het verleden voor problemen bij de kopers hebben gezorgd zijn er natuurlijk ook. Wanneer u een laag inkomen heeft, mag u niet onbeperkt lenen. Daar moet u rekening mee houden wanneer u een woning gaat bezichtigen en vooral wanneer u een bod wilt gaan uitbrengen. Krijgt u geen financiering omdat uw inkomen te laag is? Dat had u van te voren kunnen weten en het is geen goede reden om op terug te vallen. Wanneer u een huis wilt kopen is het belangrijk om eerst te informeren hoeveel u kunt lenen, zodat u daar rekening mee kunt houden.
Een ander voorbeeld is het verbreken van een relatie. Wanneer u samen het voorlopig koopcontract heeft getekend en u tijdens de hypotheekaanvraag uw relatie verbreekt dan kan het zijn dat deze wordt afgewezen door de hypotheekverstrekker. Dit is echter geen goede reden om het koopcontract te verbreken.
Wanneer uw redenen niet voldoende zijn om gebruik te maken van het voorbehoud van financiering, dan moet u als koper een boete van 10% van de koopsom aan de verkoper betalen. Dit is vastgelegd in het koopcontract. Een rechter kan de boete verlagen omdat er bijvoorbeeld verzachtende omstandigheden zijn. U kunt dus niet zomaar gebruik maken van het voorbehoud van financiering wanneer u onder een koopcontract uit wilt. De boete is vrij hoog dus zorg ervoor dat u beslagen ten ijs bent wanneer u besluit een woning te kopen.
Wilt u graag een huis kopen of uw huis juist verkopen? Maak een afspraak met een van de adviseurs van Centraal Verzekerings Bedrijf. Wij begeleiden de verkoop of aankoop van uw huis. Ook voor vragen over hypotheken bent u bij ons aan het goede adres. Informeer naar de mogelijkheden.