Pas op voor het gevaar van koolmonoxide in uw huis

02 maart 2023
Pas op voor het gevaar van koolmonoxide in uw huis

Het is winter en dan zetten we de kachel altijd wat hoger, ondanks de hoge gasprijzen van dit moment. Om geen energie en warmte te verspillen, proberen we ons huis hermetisch af te sluiten. Echter zitten hier ook grote nadelen en gevaren aan. Denk bijvoorbeeld aan de opbouw van koolmonoxide in huis.

Het gevaar van koolmonoxide

Koolmonoxide is een onzichtbaar en reukloos gas. Jaarlijks overlijden er tussen de 5 en 10 personen door koolmonoxidevergiftiging in Nederland. Daarbij belanden er honderden mensen in het ziekenhuis. De verwachting is dat het werkelijke aantal slachtoffers hoger ligt omdat de klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid niet altijd gelinkt worden aan koolmonoxidevergiftiging.

Onvolledige ontbranding

Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding van gassen. Dit wordt in meer dan de helft van de gevallen veroorzaakt door de cv-installatie. Maar ook boilers, geisers, kachels, open haarden en kooktoestellen kunnen koolmonoxide uitstoten. Aan dit rijtje kunnen we de tegenwoordig populaire potkachels toevoegen. Onder de kap van deze potkachels blijven onverbrande gassen hangen, die vervolgens in de kamer komen en daar voor problemen kunnen zorgen in de vorm van koolmonoxidevergiftiging.

Melders

Vanaf juli 2022 is het wettelijk verplicht om rookmelders in huis te hebben. CO2-melders zijn nog niet verplicht, toch zijn deze minstens net zo belangrijk. Koolmonoxide heeft geen geur en is daarom slecht te detecteren. Dit zorgt ervoor dat veel slachtoffers te laat gewaarschuwd worden. Plaats een koolmonoxidemelder in de ruimte van een verwarmingstoestel zoals een cv-ketel of kachel. Zo wordt u op tijd gewaarschuwd wanneer er zich een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide verzamelt. Er zijn ook combimelders verkrijgbaar die zowel waarschuwen bij brand als bij een teveel aan CO2.

Goed ventileren

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om uw huis goed te blijven ventileren. Zo voorkomt u koolmonoxidevergiftiging. Zorg ervoor dat er een raampje of luchtrooster open staat, zodat er frisse lucht binnen komt. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat minimaal 1x per jaar uw verwarmingstoestel, zoals een geiser, gashaard, cv-ketel of kachel wordt nagekeken door een gecertificeerd installatiebedrijf. Heeft u een open haard? Zorg ervoor dat minimaal 1x per jaar de schoorsteen wordt geveegd. Zo voorkomt u niet alleen CO2-vergiftiging, maar ook een schoorsteenbrand. Veiligheid staat altijd voorop.

Wij raden aan u altijd verder te laten adviseren. Vind een adviseur bij u in de buurt.