Door het thuiszitten tijdens de coronacrisis en de recente aandacht voor LEGO op TV is het bouwen met de bekende steentjes weer helemaal terug. Niet alleen als tijdsverdrijf, maar ook als belegging!
Het zal niet het eerste zijn waar de (aspirant) belegger aan denkt. Kunst, wijn, auto’s, oké. Maar LEGO? Toch mogen de plastic steentjes zich verheugen in een stijgende belangstelling van verzamelaars. Sterker nog: de meer exclusieve series van de Deense speelgoedgigant zijn misschien wel de enige belegging waarbij in het verleden behaalde resultaten wél een garantie bieden voor de toekomst.
Verzamelaar en connaisseur Roy Duijn is van de generatie waarvan de muren van menig kinderkamer welhaast leken opgetrokken uit de kleurrijke Deense bouwsteentjes. “Zeker tot m’n veertiende was ik vrijwel dagelijks met m’n LEGO bezig. Ik denk dat zo mijn fascinatie voor vastgoed is ontstaan”, stelt de 49-jarige Roy, beroepshalve actief als bedrijfsmakelaar. LEGO ziet hij als een waardevaste investering. Het risico is beperkt en de volatiliteit gering; het rendement in procenten uitstekend. “LEGO levert in de toekomst minimaal op wat je ervoor hebt betaald, een exclusieve serie meestal meer. Een treintje dat ik in m’n jeugd had, kostte toen 80 gulden en zie ik nu langskomen voor 450 euro. Een Millenium Falcon (het ruimteschip van Han Solo in de Star Wars-films, red.) van een paar jaar gelden kostte toen 550 euro en is nu het tienvoudige waard. Toen mijn zoon een jaar of tien geleden afzwom heb ik ‘m een Boeing gegeven. Set nummer 10177. Kostte toen 75 euro, heb ik al voorbij zien komen voor 800 dollar. Zelfs in de crisisjaren bleef de vraag constant en steeg LEGO in waarde.”
Twee dozen per set
Een prima verdiencapaciteit dus. Maar, stelt Roy: “Voor speculanten zal het niet meer dan een leuke bijverdienste zijn. Sowieso denk ik dat je alleen in LEGO moet beleggen als je dat echt leuk vindt. Er gevoel bij hebt, emotie. Anders is het niet meer dan beleggen in, tja, dozen. Prima, maar mijn keuze zou het niet zijn.” Een belegger wil Roy zich sowieso niet noemen. “Daarvoor vind ik het veel te leuk om te bouwen. Maar om te bouwen moet de doos open. Daarmee wordt de waarde meteen een stuk lager. Je moet van een set dus eigenlijk twee dozen kopen. Eentje om te bouwen en één als beleggingsobject.” Wijzend naar een indrukwekkende oranje Porsche van LEGO Technic: “Die wilde ik heel graag hebben, maar kon ik nergens meer vinden. Totdat ik met enig geluk een winkel trof waar ze er nog vijf dozen van hadden staan. Die heb ik voor een mooie prijs allemaal gekocht, een buitenkansje. Een uitstekende belegging, hoewel ik er ook enkele heb weggegeven aan vrienden van me die echte Porsche-liefhebbers zijn.”
EBay en brickshop
Speculanten in LEGO vind je wellicht niet op iedere hoek van de straat, ze zitten wél over de hele wereld. Ze zijn niet actief op Wallstreet of op het Damrak, maar op eBay en brickshop.nl. Roy: “Vooral in Noord-Europa en de VS wordt veel in LEGO gehandeld. Ook in een land als China neemt de belangstelling toe.” Het LEGO City in de speelgoedwinkel, hoe leuk ook, is niet het domein van de verzamelaar. Je kind verbieden de nieuwste Star Wars- of Harry Potter-aanwinst uit te pakken is ook niet nodig. “Het meeste daarvan zal nooit heel veel in waarde stijgen, simpelweg omdat er te veel van zijn geproduceerd.” De verzamelaar annex belegger zoekt het in de exclusieve items, die vaak uitsluitend online verkrijgbaar zijn. “Op de website van LEGO zelf betaal je de hoofdprijs. Voor mij is het de sport om de sets voor een betere prijs te vinden.” Dat gaat ook wel eens (bijna) mis, ondervond Roy. “Eén van de pronkstukken van mijn verzameling is een stad bestaande uit gebouwen in Franse stijl. Sinds een jaar of tien komt er bijna ieder jaar een nieuw gebouw uit. Ik heb ze allemaal. Maar met de koop van één gebouw heb ik zo lang gewacht dat-ie uit productie was. Dat gaan ze na een jaar of drie. Gelukkig heb ik ‘m in de VS alsnog kunnen kopen zodat Mijn verzameling in ieder geval compleet is. Maar wel tegen een uiteindelijk veel hogere prijs.”
Geen ‘vintage’
Roy zoekt het nadrukkelijk niet in ‘vintage’. Klassiekers uit bijvoorbeeld de jaren 70 zijn aan hem niet besteed. “Heb ik niks mee. Ik ben ook geen type dat rommelmarkten afstruint, het internet is mijn rommelmarkt. Zonder internet zou dit niet kunnen. Op eBay heb je hele communities waar in LEGO wordt gehandeld.” Een echte belegger mag Roy dan niet zijn, hij doet wel aan risicospreiding. De Hengeloër heeft namelijk ook een indrukwekkende verzameling stripalbums. “Ja, ik heb m’n collecties goed verzekerd. Gewoon via m’n inboedelpolis. Dat heeft wel effect op m’n premie ja, maar dan ben ik in ieder geval gedekt bij schade.”
Is dit een herkenbare situatie? Een adviseur van Centraal Verzekerings Bedrijf kan u vertellen of uw inboedel- of kostbaarhedenverzekering voldoende dekking biedt.