Op eigen kracht maken ze de transitie van installatiebedrijf naar gigant in duurzaamheidsoplossingen. Maru weet zich de afgelopen jaren te specialiseren in energiebesparing. Oprichter Ruud Kraakman: “Wij waren early adapters, daarom hebben we de investeringen afgelopen jaren aangedurfd.”
Ruud Kraakman heeft altijd in de elektrotechniek gewerkt. Met moeite haalt hij de mts, hij was en is vooral een man van de praktijk. “Al tijdens mijn studie had ik affiniteit met duurzaamheid. Als afstudeerproject heb ik zonnepanelen gemaakt die met de zon meedraaiden.” In 2007 start Ruud voor zichzelf. “Ik heb me in laten huren en zoveel mogelijk geld verdiend in die tijd.” Ruud heeft namelijk al een doel voor ogen. Investeren in duurzame energie. “Handel en dealerschap zitten in mijn bloed. Mijn vader en opa waren ook ondernemers.”
In 2010 neemt Ruud de eerste werknemer in dienst. En al snel maakt het bedrijf sprongen. In 2013 gaat Maru hybride aggregaten bouwen. Een aggregaat waarin brandstof en zonnekracht samenkomen om CO2-uitstoot te reduceren. Ruud: “Ik zag dat aggregaten op de bouw overal voor gebruikt werden, zelfs voor het zetten van een kop koffie. Naar mijn mening moest dat anders kunnen.” Ruud besloot direct de hybride aggregaten in containervorm te bouwen. “Ze zijn makkelijk te transporteren en daarmee ook gunstig voor de internationale markt.”
Omdat op dat moment nog weinig wordt geïnvesteerd in duurzaamheid, besluit Ruud de aggregaten te verhuren. Het blijkt een gat in de markt. Onder de naam De Groene Aggregaat verhuurt het bedrijf de containers. Daar komt nu ook De Groene Batterij bij, een flexibele energieopslag die overal inzetbaar is. Geen lawaai, geen uitstoot en aan te sluiten op het aggregaat.
Oplossingen die zeker in tijden van deze energiecrisis met gejuich worden ontvangen. “We hebben het al een tijd geleden aangedurfd om hierin te investeren. Natuurlijk was dat een risico, maar je kon al zien aankomen dat er behoefte aan duurzame energie zou zijn. Ons motto is dan ook: Maru heeft het antwoord op de vraag die nog komen gaat.” Na de nodige ontwikkelingen gaat het bedrijf verder onder de naam Maru Group en wordt het uitgesplitst in Maru Solar (installatie), Maru Innovations (research & development), Maru Greentech (productie) en De Groene Aggregaat Verhuur. “We hebben medewerkers in Zuidoostbeemster, maar ook in het buitenland. In totaal zijn we met vijftig man, met vertegenwoordigers en dealers wereldwijd. Want inmiddels zien ze overal de mogelijkheden van onze oplossingen. Van Canada tot Zuid-Afrika.”
Zo was Ruud onlangs nog in het Afrikaanse Guinee. “Daar stond ik letterlijk in de jungle, bij een gemeenschap die afgesloten was van de buitenwereld. Voor dit soort plekken zijn onze oplossingen een uitkomst. Een mobiele duurzame stroomvoorziening is namelijk snel te installeren en voorziet de gemeenschap dus ook snel van stroom.” In landen als deze is een heel kabelnetwerk aanleggen niet meer logisch. Ruud: “Afrika en Zuid-Amerika hebben genoeg zonne-uren die we kunnen gebruiken.”
Duidelijk is dat Maru in elk geval niet stilzit. Ze houden zich achter de schermen al bezig met waterstof, biogas en betaalbare energieopslag, ook voor particulieren. “Neem bijvoorbeeld infraroodpanelen. Die kun je voor een paar honderd euro aanschaffen en ophangen in de slaapkamer of badkamer. Zo minimaliseer je je gasverbruik.” Maar ook voor bedrijven worden nieuwe producten ontwikkeld. “Laatst stonden we nog op Bauma, een bouwbeurs in Duitsland, met een aantal producten. Daar hebben we bijvoorbeeld containers gepresenteerd waar met één druk op de knop 24 zonnepanelen volautomatisch uitklappen. Daarnaast hebben we containers waar we twee- tot vierhonderd zonnepanelen uit kunnen trekken. Dat scheelt enorm veel aanlegwerk in vergelijking met de installatie van een heel veld zonnepanelen. Ook hebben we een zeer innovatieve unit met zonnepaneelarmen die zich als een soort Transformer uitklapt en acht meter hoog wordt. Deze is zelfs inzetbaar in het Caribisch gebied, omdat hij bestand is tegen orkanen.”
Ruud Kraakman mocht bij de World Bank zijn plannen voor de toekomst presenteren. “Ons idee is om al onze producten aan te bieden voor een kWh-prijs. Je sluit dan een contract af voor tien of vijftien jaar en betaalt wat je gebruikt. Daarmee kunnen wij een energieleverancier worden met zero of ultra-low commission.” Ruud is trots op het feit dat hij bij dit soort instanties wordt uitgenodigd. “Dat ik in Dubai of Barcelona onze plannen mag presenteren zegt toch wel iets over de ijzersterke positie van ons bedrijf.”