De hypotheekrente meeverhuizen naar een nieuwe woning

29 mei 2024
De hypotheekrente meeverhuizen naar een nieuwe woning

De hypotheekrente is de afgelopen tijd gestegen. Vooral in de periode waarin de hypotheekrente laag was hebben veel mensen hun hypotheek overgesloten naar een lager rentepercentage. Maar wat als u nu graag wilt verhuizen? Is er dan een mogelijkheid om de hypotheek mee te ‘verhuizen’ naar uw nieuwe woning? Wij zochten het voor u uit.

Looptijd van de bestaande hypotheek

Afhankelijk van de hypotheekvoorwaarden bestaat de mogelijkheid om de resterende rentevast periode mee te ‘verhuizen’ naar een nieuwe woning. Bieden de voorwaarden deze mogelijkheid dan geldt het volgende. Is de looptijd van uw huidige hypotheek bijvoorbeeld nog 10 jaar, dan geldt deze 10 jaar  ook voor het rentetarief dat u nu mee wilt verhuizen. Daarna zal er een nieuwe rente volgen. Hoe hoog deze zal zijn, is natuurlijk afhankelijk van de rente van dat moment.

Maximale leenruimte

Het bedrag dat u mag meeverhuizen is maximaal het bedrag dat u nog verschuldigd bent. Heeft u een hogere hypotheek nodig? Dan betaalt u over dat deel van de lening de actuele hypotheekrente. U moet er wel rekening mee houden dat u deze extra hypotheek vaak bij dezelfde hypotheekverstrekker moet afsluiten.

Meeneemregeling

Er zitten regels aan de meeneemregeling. Zo is de ‘oude’ rente niet onbeperkt houdbaar. Dit betekent dat uw ‘oude’ woning binnen een bepaalde tijd verkocht moet zijn zodat u de bestaande hypotheek kunt aflossen en de nieuwe hypotheek kan ingaan. Vaak is dit een termijn van 6 maanden, maar ook hierop zijn uitzonderingen bekend. Natuurlijk moet u uw hypotheekverstrekker tijdig informeren dat u de rente mee wilt nemen bij de verhuizing naar een nieuw huis.

Risico’s

Naast de leenruimte, de looptijd van de hypotheek en de houdbaarheid van de rente, komt ook nog een stukje risicoanalyse om de hoek kijken. Wanneer u bijvoorbeeld een huis heeft gekocht met Nationale Hypotheek Garantie dan profiteert u al van een lagere rente omdat de hypotheekverstrekker minder risico loopt. Koopt u een duurder huis, dan kan het zijn dat deze niet meer onder de NHG-regels valt. Hierdoor wordt het risico groter en kan het zijn dat de geldverstrekker opnieuw wil kijken hoe de hypotheek zich verhoudt tot de waarde van de woning. Ook het energielabel van een huis speelt hier een rol. Gaat u naar een woning met een lager energielabel, dan heeft dat invloed op het meeverhuizende rentepercentage.

Advies op maat

Wilt u graag verhuizen en heeft u op dit moment een hypotheek met een lage rente? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een adviseur van Centraal Verzekerings Bedrijf. Samen kunnen we kijken of het mogelijk is om de rente mee te nemen en wat dit betekent voor uw leenruimte. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en weet u precies wat de mogelijkheden zijn. Maak nu een afspraak.

Wij raden aan u altijd verder te laten adviseren. Vind een adviseur bij u in de buurt.