Belastingaangifte: waar moet ik op letten

13 maart 2023
Belastingaangifte: waar moet ik op letten

De tijd om uw belastingaangifte te doen is weer aangebroken. Sommige snelle vogels hebben deze zelfs al ingestuurd. Maar waar moet u nu op letten bij het doen van uw belastingaangifte? En waar kunt mogelijk besparen? Wij hebben voor u een zestal tips op een rijtje gezet waar u rekening mee kunt houden.

Zorgkosten zijn (deels) belasting aftrekbaar

Sommige zorgkosten, die buiten het eigen risico vallen, zijn belasting aftrekbaar. Dat is bij veel mensen niet bekend! Denk hierbij bijvoorbeeld aan tandartskosten. Maar ook sommige vormen van plastische chirurgie zijn aftrekbaar. Het gaat dan wel om kosten bij noodzakelijke correctieve ingrepen, zoals bijvoorbeeld hersteloperaties bij brandwonden. Uiteraard zijn er verschillende voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Op de website van de belastingdienst kunt u precies zien welke dit zijn.

Giften

Heeft u een gift gedaan aan een goed doel of een culturele instantie? Ook dit bedrag kunt u aftrekken van de belasting. Er is een speciale lijst met ANBI-instellingen. ANBI is een keurmerk van de overheid waaraan een instantie of goed doel aan moet voldoen om ervoor te zorgen dat giften aftrekbaar zijn. Daarnaast geldt een drempelbedrag. Dit bedrag is 1% van uw drempelinkomen met een minimum van €60,-. Alles wat u meer heeft gegeven mag u aftrekken van de belasting.

Studiekosten zijn niet meer aftrekbaar

Het afgelopen jaar is het STAP-budget geïntroduceerd door de overheid. Door dit budget is het niet meer mogelijk om studiekosten op te geven als aftrekbare post. Iedereen kan het STAP-budget aanvragen op een, door de overheid erkende, studie of opleiding. Ondernemers kunnen de studiekosten nog wel opgeven als zakelijke kosten bij de belastingaangifte. Uiteraard moeten de studiekosten dan wel voldoen aan de voorwaarden voor deze zakelijke aftrek.

Urencriterium voor ondernemers

Wanneer u aanspraak wilt maken op de zelfstandigenaftrek en startersaftrek dan moet u voldoen aan het urencriterium van de Belastingdienst. Dit urencriterium is ingesteld op 1225 uur. Dit zijn niet alleen de declarabele uren die u werkt, maar ook de tijd die besteed wordt aan administratie, reistijd, netwerkgesprekken en zelfs het lezen van vakliteratuur. Zorg ervoor dat u dit bijhoudt in een overzicht zodat u dit kunt verantwoorden. Dit kan heel simpel in uw agenda, een boekhoudprogramma of Excel, of u gebruikt een van de vele apps die daarvoor beschikbaar zijn.

Aanvullend pensioen of AOV

Wanneer u extra pensioen opbouwt of een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft, dan kunt u deze kosten aftrekken op uw belastingaangifte. Wanneer u in loondienst bent dan is dat via de werkgever geregeld. Bouwt u daarnaast nog extra pensioen op in de vorm van bijvoorbeeld een lijfrente, dan kunt deze premie welaftrekken bij de belastingaangifte.

Ondernemers kunnen nog extra belastingvoordeel krijgen wanneer het pensioen wordt opgebouwd bij door overheid erkende instanties.

Openbaar vervoer

Reist u met het openbaar vervoer naar uw werk en ontvangt u geen reiskostenvergoeding van uw werkgever? Dan kunt u de reiskosten van het openbaar vervoer aftrekken bij de inkomstenbelasting. Ook hierbij gelden uiteraard een aantal regels. U moet meer dan 10 kilometer per keer reizen en u mag maximaal € 2.214,- aan reiskosten per jaar declareren. Ook moet u een reisverklaring van uw werkgever kunnen overleggen of een openbaar vervoersverklaring hebben. Deze verklaring is heel gemakkelijk te krijgen door een uitdraai te maken van de reizen via uw ov-chipkaart.

Wij raden aan u altijd verder te laten adviseren. Vind een adviseur bij u in de buurt.