Tips om slimmer om te gaan met uw spaargeld

Sparen is een belangrijk onderdeel van onze financiën. Hierbij is het hebben van een buffer voor noodgevallen zeer verstandig. Er kan altijd iets stuk gaan in het huishouden wat onverwacht meer kost dan u op dat moment voor handen heeft. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe wasmachine of dure reparatie aan de auto. Dankzij de gestegen rente gaan veel Nederlanders nu strategischer om met hun spaargeld. In dit artikel hebben wij nog een aantal tips voor u waarmee u aan de slag kunt gaan.

Rente op uw betaalrekening

Van al het spaargeld in Nederland staat ongeveer 20% op de betaalrekening. De overige 80% staat op spaarrekeningen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u het spaargeld op een spaarrekening zet. Niet alleen staat het hier veiliger, maar op een spaarrekening ontvangt u hogere rente. Heeft u spaargeld op uw betaalrekening staan? Open dan een spaarrekening of boek het geld snel over.

Buffer

Voor ieder huishouden is het belangrijk om een buffer te hebben. Het Nibud heeft als vuistregel dat u 10% van het inkomen moet sparen voor onverwachte kosten. Heeft u dit op orde, dan kunt u gaan sparen voor andere doelen zoals een nieuwe keuken of auto.

Spaarrekening openen

Wanneer u een betaalrekening opent, dan krijgt u daar meestal gelijk een spaarrekening bij. Dit is handig omdat u dan heel snel het geld heen en weer kunt boeken. Maar daardoor is het ook makkelijk om het geld van de spaarrekening weer op te nemen. Wanneer het geld op een spaarrekening bij een andere bank staat, neemt u dit mogelijk minder snel op. Wilt u ervoor zorgen dat u iets minder snel uw spaargeld aanspreekt, kies dan voor een (extra) spaarrekening bij een andere bank.

Rente vergelijken

Het verschil tussen spaarrentes is op dit moment aanzienlijk. Ga daarom eens kijken waar u een hogere rente kunt krijgen. Wellicht is het een goed idee om bij die bank een spaarrekening te openen. Ook hier is het altijd even opletten geblazen. Kijk of het niet verplicht is om ook een betaalrekening te openen bij de spaarrekening. Hier kunnen namelijk maandelijkse kosten aan vastzitten.

Bij het vergelijken van spaarrentes moet u goed kijken naar de voorwaarden. Zo kan het zijn dat u maar tot een bepaald bedrag mag sparen of voor een bepaalde periode. Kijk daar goed naar zodat u niet voor een verrassing komt te staan.

Termijndeposito

Kunt u het geld dat u wilt sparen voor langere tijd missen? Dan kunt u het geld ‘vast’ zetten. U kiest dan voor een termijndeposito. U ontvangt een hogere rente omdat u het geld voor langere tijd niet kunt gebruiken, tenzij u een boete betaalt. De periode waarvoor het geld vast staat kan variëren van een paar maanden tot 10 jaar.

Nederlandse depositogarantiestelsel

Bij het vergelijken van verschillende banken moet u niet alleen op de hoogte van de spaarrente letten. Bij de onzekere markt kan er altijd iets misgaan en wanneer een bank failliet gaat kunt u uw geld kwijt zijn. Om dit te voorkomen moet u ervoor zorgen dat de bank waar u voor kiest onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Dan heeft u de garantie dat u het geld dat op uw bankrekening staat tot een bedrag van €100.000,- terugkrijgt. U kunt ervoor kiezen om uw geld te spreiden om zo gebruik te maken van deze garantie.

Een spaarstrategie

Vindt u het moeilijk om te sparen, zelfs om de 10% buffer te bereiken, of wilt u graag sparen met een doel? Een spaarstrategie kan u helpen om dit makkelijker te bereiken. Kijk goed welke spaarstrategie bij u past. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Maak een afspraak bij een van de adviseurs van Centraal Verzekerings Bedrijf. Met een goede financiële planning wordt duidelijk welke spaardoelen voor u haalbaar zijn en hoe u dit kunt doen.