Prinsjesdag 2024: de belangrijkste punten op een rij

Zoals elk jaar heeft het kabinet op Prinsjesdag de financiële plannen voor het komende jaar bekend gemaakt. Dit jaar extra interessant omdat het vrijwel samenvalt met het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Welke vorm krijgen deze plannen in de begroting en wat merkt de gemiddelde Nederlander hiervan in de portemonnee en het dagelijks leven? We zetten een aantal belangrijke zaken voor u op een rijtje.

Zorgpremie én zorgtoeslag gaan omhoog

Het werd al verwacht, maar ook komend jaar zal de zorgpremie gaan stijgen. De gemiddelde zorgpremie stijgt naar verwachting met zo’n 6 euro naar een bedrag van 156 euro per maand. Om de lage inkomens hiervoor te compenseren stijgt ook de zorgtoeslag en wel met 6,50 euro per maand. Let op: pas in november maken de zorgverzekeraars de prijzen van het basispakket bekend. De overheid geeft aan wat er opgenomen dient te worden in het basispakket en geeft een leidraad voor de “prijs”. Het is aan de zorgverzekeraars om te bepalen welke prijs zij u vragen voor hun basispakket. Vanaf 12 november kunt u dan zelf kiezen voor de aanbieder die het beste bij u past. Het eigen risico blijft gehandhaafd op 385 euro. Het is de bedoeling dat in 2027 het eigen risico wordt verlaagd, maar dat geldt dus nog niet voor komend jaar.

Woningbouw

Het kabinet wil woningbouw stimuleren door subsidie te verlenen voor de bouw van 120.000 woningen voor ouderen die zorg nodig hebben. Ook wil men regelgeving versoepelen om bestaande appartementengebouwen te voorzien van een extra verdieping en maakt men geld beschikbaar voor het oplossen van funderingsschade door bodemverzakking. De overdrachtsbelasting voor beleggers in woningen wordt vanaf 2026 verlaagd van 10,4 naar 8%.

Meer geld voor gezinnen met kinderen

De kinderopvangtoeslag ontvangt een bedrag van 425 miljoen euro extra om zo werkende ouders meer tegemoet te kunnen komen. Ook het kindgebonden budget gaat omhoog. Dit kan oplopen tot maximaal 75 euro per kind per jaar extra. Daarnaast wordt de huurtoeslag verhoogd met ongeveer 11,50 euro per maand. Voor mensen die hun energierekening niet of moeilijk kunnen betalen blijft de steun uit het noodfonds energie ook de komende twee jaar beschikbaar. Niet direct voor komend jaar maar wel de nabije toekomst: het kabinet heeft een nieuwe belastingschijf aangekondigd van ongeveer 35 % waardoor over het eerste deel van het inkomen minder belasting verschuldigd zal zijn. De verschillende maatregelen moeten ervoor zorgen dat minder Nederlanders onder de armoedegrens leven en de koopkracht er voor het grootste deel van de Nederlanders er op vooruit gaat.

Investeringen in infrastructuur en duurzaamheid

De nodige investeringen in infrastructuur blijven niet uit. Diverse grote infraprojecten die stil zijn komen te liggen wil het kabinet alsnog gaan oppakken. Daarnaast wordt het budget van Rijkswaterstaat flink vergroot om het onderhoud aan het hoofdwegennet, vaarwegen en waterwerken te blijven uitvoeren. Het verstevigen van dijken, dammen en duinen gaat door en men reserveert meer budget om Nederland voor te bereiden op weersextremen. Om woningeigenaren te blijven stimuleren hun eigen woning te verduurzamen door isolatie, warmtepompen of zonneboilers blijven verschillende subsidieopties beschikbaar. Ook sportverenigingen kunnen volgend jaar een beroep doen op subsidie om bijvoorbeeld zonnepanelen op een kantinegebouw te laten installeren.

Wilt u zelf eens kijken welke mogelijkheden er zijn voor uw persoonlijke toekomst? Bijvoorbeeld door te kijken of u kunt verduurzamen of welke stappen u nu kunt nemen voor uw pensioen? Uw adviseur van Centraal Verzekerings Bedrijf staat u graag bij met financieel advies op maat. Neem vandaag nog contact op met Centraal Verzekerings Bedrijf bij u in de buurt.