We doen het allemaal. De buurvrouw moet even snel een boodschap doen, maar haar man heeft de auto mee of uw zoon/dochter wil even een ritje maken. Zo gebeurt het geregeld dat iemand anders achter stuur van uw auto plaats neemt. Maar hoe zit het dan met de verzekering wanneer er een ongeluk gebeurd?
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen denken dat de persoon die de auto leent verzekerd moet zijn, maar dat is niet zo. Een autoverzekering is gekoppeld aan het kenteken. Het maakt dus niet zozeer uit wie de auto bestuurt. Uiteraard moet diegene wel een rijbewijs hebben! Daarbij moet u toestemming hebben gegeven voor het gebruik van de auto. Eventuele schade wordt vergoed vanuit de verzekering. Alleen de terugval in schadevrije jaren is hierbij niet gedekt.
Bij een autoverzekering ontvangt u korting voor de jaren welke u schadevrij rijdt. Deze korting wordt ieder jaar meer. Gemiddeld hebben Nederlandse autobezitters 7 schadevrije jaren. Wanneer u schade heeft dan valt de korting weg. Deze korting kan per jaar oplopen tot wel € 290,- bij 7 schadevrije jaren. In sommige gevallen kan het dan voordeliger zijn om de schade zelf te betalen.
Ook wanneer een gastbestuurder een verkeersboete krijgt voor te hard rijden of fout parkeren, valt deze op uw deurmat. Zorg ervoor dat u van te voren afspreekt wie er verantwoordelijk is voor de boetes.
Naast de korting op de schadevrije jaren is er nog een aspect dat zorgt voor een verhoogde premie bij een autoverzekering. Dit is de leeftijd van de bestuurder. Veel verzekeraars verhogen het eigen risico van de verzekering wanneer de bestuurder jonger is dan 24 jaar. Mogen uw kinderen vaak gebruik maken van uw auto? Dan is het handig om hem of haar aan te melden bij de verzekering. Zo komt u niet voor verrassingen te staan bij een schade. Is uw kind eigenlijk de persoon die het meest in de auto rijdt? Zet dan de autoverzekering op zijn of haar naam, op die manier worden er ook schadevrije jaren opgebouwd.
Veel auto’s in Nederland zijn alleen verzekerd met een WA-verzekering. Dit is de verplichte verzekering voor motorvoertuigen, die de schade aan de andere partij vergoedt. Bij een WA-verzekering wordt de schade door eigen schuld aan de eigen auto niet vergoedt. Denk bijvoorbeeld aan de schade wanneer de gastbestuurder de auto tegen een paaltje parkeert. Ook de eventuele aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) van de gastbestuurder kan hiervoor niet worden aangesproken. Bij een AVP is schade aan motorvoertuigen namelijk uitgesloten.
Leent u met regelmaat uw auto uit? Zorg er dan voor dat u goede afspraken maakt over de kosten bij eventuele schade. Heeft u vragen over een autoverzekering? Uw adviseur van Centraal Verzekerings Bedrijf helpt u graag op weg. Maak vandaag nog een afspraak met uw adviseur van Centraal Verzekerings Bedrijf.