Jubelton schenken? Het kan dit jaar nog!

24 mei 2022
Jubelton schenken? Het kan dit jaar nog!

Als ouders wilt u altijd klaar staan voor uw kinderen. Kinderen helpen bij het aanschaffen van een huis is tegenwoordig meer dan welkom. Wanneer u in de gelegenheid bent om dit te doen is het belangrijk om snel actie te ondernemen. De jubelton wordt in 2023 verlaagd en in 2024 helemaal afgeschaft.

Belasting vrijstelling

De jubelton is een mogelijkheid voor ouders of grootouders om de (klein) kinderen te helpen bij de aanschaf van een eigen woning. Van de fiscus mag het zelfs een niet-familielid zijn die de jubelton schenkt. Echter in de praktijk zien wij dat het vooral ouders en grootouders zijn die gebruik maken van de regeling voor hun (klein) kinderen. De schenking geldt alleen voor de aanschaf van een eigen woning en bedraagt maximaal €106.671,-.

Er zijn duidelijke regels opgesteld wanneer er gebruik gemaakt wordt van de jubelton regeling. De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en moet het geld worden ingezet voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Wanneer aan deze regels voldaan wordt, dan betaalt de ontvanger eenmalig geen schenkbelasting. Het geld dat u dit jaar schenkt moet uiterlijk in 2024 worden gebruikt.

Aanpassen en uiteindelijk schrappen

De jubelton is in het leven geroepen om de starters op de woningmarkt te helpen. In de praktijk heeft het echter een prijsopdrijvend effect, omdat starters die er gebruik van kunnen maken een hogere prijs kunnen bieden voor de aanschaf van een woning. Daarbij is de discussie ontstaan dat alleen vermogende ouders hun kinderen kunnen helpen, waardoor het de ongelijkheid verder vergroot. Dit heeft ervoor gezorgd dat de regeling nu gaat verdwijnen.

Actie ondernemen

Wilt u uw kinderen helpen door gebruik te maken van de jubelton? Dan is haast nu wel geboden. Dit jaar kunt u nog gebruik maken van de jubelton van €106.671,-. In 2023 wordt de vrijstelling al sterk verlaagd naar ‘slechts’ €27.231,-. Dit is het bedrag dat ouders een kind eenmalig belastingvrij en bestedingsvrij mogen schenken. Echter mag het bedrag in 2023 eenmalig gegeven worden. U kunt het schenken via de regeling voor vrije besteding of voor de eigen woning, niet voor allebei. De verlaging is dus aanzienlijk ten aanzien van 2022.

Andere mogelijkheden tot schenken

Vanaf 2024 is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van een belastingvrije schenking voor de aanschaf van een woning. Dan zijn er nog drie mogelijkheden waar u gebruik van kunt maken om uw kinderen financieel te ondersteunen:

  • Eenmalige vrij besteedbare schenking van €27.231,-
  • Eenmalige schenking voor de studie van uw kind €56.724,-
  • Jaarlijkse belastingvrije schenking €5.677,- 

Wilt u meer weten over de jubelton of andere manieren waarop u uw kinderen kunt schenken? De adviseurs van Centraal Verzekerings Bedrijf staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. Maak vandaag nog een afspraak.

Wij raden aan u altijd verder te laten adviseren. Vind een adviseur bij u in de buurt.